10-03-2015
Omdat we nog niet aan een ‘grote en langere’ reis kunnen beginnen hebben we ons voor genomen Nederland (nog) beter te verkennen. Vandaag gaan we naar Noord-Holland het land van de polders, molens en ringdijken maar ook een provincie die verrassend mooie dorpen en stadjes bezit.
Vandaag gaan we naar De Rijp, een dorp dat aan het begin van de 17e eeuw een enorme bloei meemaakte dankzij de haring- en walvisvangst.
Jan Adriaanszoon Leeghwater werd er geboren en woonde in De Rijp. Ook de steenrijke reder/koopman Jan Boon woonde er en is als laatste Nederlandse ‘rijke stinkerd’ in de kerk begraven.
In de 17e eeuw zijn er drie grote branden in het dorp geweest. Op 6 januari 1654 werd twee derde van het dorp in de as gelegd. Het dorp werd weer opgebouwd. De welvaart verminderde geleidelijk in de 18e eeuw, de walvissen waarop werd gejaagd waren bijna uitgeroeid en de zeeoorlogen tussen de Engelse en Hollandse walvisvaarders speelden De Rijp ook parten.
De economische stilstand die dit tot gevolgd had zorgde ervoor dat De Rijp gebleven is zoals het toen was.
Het is nog geen tien uur als we het dorp uitrijden. Wat is het toch fijn om weer met ons huisje op wielen de wereld in te trekken.
De lucht is blauw, de zon schijnt en op een parkeerplaats aan de provinciale weg tussen Winsum en Bolsward maak ik een paar foto’s (middelste en rechter foto)
Vissers zijn op het IJsselmeer bezig de netten binnen te halen. De Lorentzsluizen staan open.
Een uur later rijden we door het polderlandschap van de Beemster naar Winkel waar we de (Weinsberg) camperdealer bezoeken omdat er een paar kleine reparaties aan de camper gedaan moeten worden.
We worden zeer vriendelijk geholpen en tevreden vertrekken we richting De Rijp.
Een half uurtje later zetten we de camper op de parkeerplaats. Gelukkig staan er niet veel auto’s en hebben we geen problemen om een plaatsje te vinden.
We lunchen eerst en maken daarna een wandeling door dit zeer pittoreske plaat(s)je
Zoals bijna overal domineert de gotische kerk(toren) uit 1529 het dorp als je binnen wandelt. Het hek bij de kerk is prachtig versierd.
De wandeling gaat verder over een smalle ophaalbrug.
Het oude Raadhuis, waag en gerechtsgebouw in 1630 gebouwd naar een ontwerp van Jan Adriaanzoon Leeghwater staat er bij alsof het er gisteren is neergezet. Jan houdt een oogje in het zeil.
Vol bewondering slaan wij dit alles gade. De man die een deel van Nederland heeft gemaakt zetten we op de foto. Ik vind dat u best kennis mag maken met deze visionair.
We wandelen verder over de Grote Dam, de Tuingracht en de Kerkstraat. Prachtig!
De maatschappij ter bevordering van de nijverheid is opgericht door de laatste reder en koopman uit De Rijp. De man was steenrijk en kinderloos en daarom heeft hij zijn hele vermogen aan De Rijp nagelaten.
Via weer een ophaalbruggetje gaan we verder. Een reiger staart in het water en verroerd geen veer.
Tegenover het bruggetje staat een huis met daarop de coordinaten van de plaats waar we zijn. Het blauwe straatnaambordje verteld zijn eigen verhaal en voor het raam van een huis staat de waarheid in hout gebeiteld. Ik geef er toch graag mijn eigen draai aan ‘there is no place like my mobilhome’
Even verderop staat een beeld van Jan Janszoon Weltevree (1595-1657) die voor de kust van Zuid Korea gevangen genomen werd. Volgens de overlevering heeft hij jaren aan het Koreaanse koninklijk hof gediend. Dit beeld is een kopie van het beeld dat in Seoel staat.
( meer info: www.vvvgraftderijp.nl )
Het is mooi geweest. We drinken koffie en gaan richting Heerhugowaard en vandaar nemen we nog een kijkje in Broek op Langedijk. Modern maar mooi!