Ieper (België) 02-05-2013

In de buurt van Ieper is in de eerste wereldoorlog een enorme slag geleverd. In 100 dagen zijn bijna 500.000 mensen omgekomen en in de omgeving vind je ontzettend veel militaire begraafplaatsen. We besluiten de Tyne Cot begraafplaats te Passendaele te bezoeken. Dit is de grootste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commision ter wereld. Op deze begraafplaats vinden we de namen van 35.000 vermisten na de slag die eindigde op 17 augustus 1917.
2 en 3 mei Oudewater-Ieper 052 2 en 3 mei Oudewater-Ieper 055 2 en 3 mei Oudewater-Ieper 059

Als we na het bezoek aan de begraafplaats  in Ieper aankomen laten we  via Tomtom een camperplaats zoeken. Jammer, de weg blijkt opgebroken en we raken het spoor bijster. Maakt niks uit zeggen we tegen elkaar. Gewoon terug naar waar we Ieper binnenreden en opnieuw gaan zoeken. In de verte zien we allemaal campers staan en we besluiten de onze daar ook te stallen. Het is een lawaaiige plek. Veel verkeer en werklui zijn bezig het voetbalveld waar we op uit kijken klaar te maken voor een nieuw seizoen. We besluiten ons er niet aan te storen. De zon schijnt uitbundig en we zetten de stoelen op het asfalt. We genieten van de zon.

Als ik de afwas bijna klaar heb komt er een meneer bij de buren melden dat de politie langs is geweest. Overnachten mag niet op deze plek verteld hij en we worden allemaal verzocht de officiële camperplaatsen aan de Apollo lll straat op te zoeken. Vlak bij.
We pakken onze spullen bij elkaar en gaan op weg naar de camperplaatsen. Mooi zou je zeggen maar wat de diender er niet bij vertelde is dat er een stopverbod is op de plaats waar de camperplaatsen zijn. We vragen ons af waar we nu terecht kunnen. Een grasmaaiende meneer nodigt Henk uit de camper achteruit in te steken op de parkeerplaats voor zijn huis. De achterkant van de camper mag boven zijn tuin hangen, geen probleem. We wagen het erop! Als we weer moeten zoeken om een plaatsje komen we misschien te laat voor de ceremonie die elke dag klokslag 20.00 uur plaats vind. Het blazen van de ‘Last Post’ ter nagedachtenis van de gevallen soldaten van de eerste wereldoorlog (1914 tot 1918).
2 en 3 mei Oudewater-Ieper 075 2 en 3 mei Oudewater-Ieper 079

De belangstelling voor de ceremonie is groot. Heel veel Engelsen komen erop af en leggen kransen met de bekende rode klaprozen die het symbool voor de gevallenen zijn geworden in Engeland.

We bezoeken nog even het centrum van de stad waar we prachtige gebouwen op de foto zetten terwijl de zon wegzakt achter de horizon.
2 en 3 mei Oudewater-Ieper 082 2 en 3 mei Oudewater-Ieper 086 2 en 3 mei Oudewater-Ieper 088

Na een goede nachtrust zetten we koers richting Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *