Toerist in eigen provincie

Fryslân 01-08-2014

Wie verre reizen doet kan veel verhalen en dat is waar. Italië ‘pruttelt’ nog steeds na en vaak zeggen Henk en ik tegen elkaar dat we een prachtige reis hebben gemaakt dit voorjaar. Maar ja, je moet vooruit en zo nu en dan moet onze camper rijden vinden we. Vandaag was het weer zo ver. We hebben de fietsen opgeladen en zijn naar zuidwest Fryslân getogen. Op het programma staat Stavoren (Starum voor de Friezen) en dat is leuk want je wordt toerist in eigen provincie. Je ontdekt weer plekjes die je niet gezien hebt en als je er wel was dan is dat omdat het er gewoon mooi is.
Hoewel, niet overal want helaas wordt onze provincie volgeplempt met torenhoge windmolens. Hier noemen we dat horizon vervuiling en langzaam begint de bevolking genoeg te krijgen van die grote witte mormels.

In de verte zien we Workum liggen. 
Workum (Warkum)

In Warns zetten we de camper op een parkeerplaats bij de kerk. We lunchen en zijn klaar om te vertrekken. Via de Buorren en de Middelweg bereiken we Stavoren (Starum). Het is er druk met vakantieverkeer en de sluizen liggen vol met boten die het IJsselmeer op willen varen.

Wij gaan er maar eens lekker voor zitten en genieten van de drukte in de sluizen. Via de dorpsstraat komen we bij het havenhoofd waar het vrouwtje van Stavoren over het water van het IJsselmeer tuurt. Zij staat symbool voor de vrouwen die in vroeger jaren over het water tuurden toen Stavoren nog een Vissershaven was.

Langs de haven komen we aan bij de vuurtorens die de ingang naar de haven markeren.

 Het terras aan het begin van de dorpsstraat zit vol met gasten die van het prachtige weer en het uitzicht genieten. Wij laten Stavoren achter ons en zetten koers naar Molkwerum waar Henk mij de koekbakkerij wil laten zien waar anijskoek wordt gebakken. Jammer, de bakkerij is gesloten maar de kerk, gebouwd in 1597, vlak bij de bakkerij is een plaatje en de deur met tekst in het ‘bovenlicht’ die toegang geeft tot de kerk is dat zeker.

Naast de kerk ligt een bruggetje over dit water.
 De terugweg naar Warns gaat via De Wymerts en de Noardermar over het Johan Friso kanaal waar natuurlijk de brug openstaat want dat hoort zo als het zomer is in Fryslân.

Via t’Noard bereiken we weer de parkeerplaats bij de kerk. 

Vlak bij Bolsward ligt het plaatsje Hichtum met, niet in het midden deze prachtige kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *