Krakau
En dan is het tijd Krakau te ontdekken. Daar kun je gewoon niet omheen als je aan de rand van de stad je bivak hebt opgeslagen.
We beginnen bij de Wawelheuvel en de Wavelkathedraal. Het aanpalende kasteel was een koninklijke residentie aan het eind van de 17e eeuw. Het is een prachtig gebouw opgetrokken in Gotische stijl en de muren zijn prachtig beschilderd. Het vierkante slot is uit de 14e eeuw. In de kapel onder de kathedraal (helaas niet toegankelijk deze dag) liggen Poolse koningen begraven. Ook president Lech Kaczynski en zijn vrouw die bij de vliegramp in Smolensk zijn omgekomen liggen hier in een tombe van marmer.
Ook hier, net als op heel veel plaatsen in Polen is er een beeld van Paus Paulus Johannes.
Het is ontzettend druk op de Wawelheuvel en de klim naar boven is pittig.
Na ons bezoek willen we naar het centrum maar we nemen de verkeerde afslag ergens en omdat het centrum wel erg ver weg lijkt maken we rechtsomkeert en lopen een park in waar bijna ieder bankje bezet wordt door een dakloze dronken Pool. Dat alcoholisme een probleem is hier verbaasd ons geenszins. De drankwinkels zijn vierentwinti uur per dag open en ook in het weekend. Benzinestations lijken meer op een slijterij, je kunt er naar hartenlust alle dranken kopen die je hartje begeren. We blijven niet lang in het park. Het is er niet echt prettig toeven. Eindelijk bereiken we dan toch het centrum van Krakau en dat is zeker de moeite waard.
De grote markt (Rynek Glowny) dateert uit de 13e eeuw en is met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter één van de grootste pleinen van Europa.
Midden op het plein staat de lakenhal (Sukiennice) waar heden ten dage in plaats van laken religieuze kunst wordt verkocht.
De toren op het plein is de raadhuistoren.
Krakau heeft heel veel kerken. Een ervan is de St. Paul en Peterkerk die gesticht is door Koning Sismund III en de Jezuïtenorde. In de kerken, bijna zonder uitzondering is een enorme hoeveelheid goud te zien en zo ook in de St. Paul en Peterkerk.Voor de kerk zien we beelden van de twaalf apostelen.
Langs de rivier is een boulevard waar veel wordt gewandeld.
De volgende dag hebben we nog een bezoek gebracht aan het Joodse stadsdeel en de fabriek waar Schindler joden onderbracht om potten en pannen te maken. Op die manier heeft Schindler vele levens gered. Helaas zijn er op deze dag geen foto’s gemaakt.
Rondrit in de omgeving van Krakau
Volgens de ANWB reisgids is er in de buurt van Krakau een mooie kastelenroute te rijden. Wij gaan op stap en slagen erin het begin van de route te vinden maar de beschrijving is dermate summier dat we na het eerste kasteel de route kwijt raken. Daar komt nog bij dat van de Poolse taal geen enkel woord aan de onze relateert. We gaan op goed geluk verder en komen langs een mooie kerk een prachtig oud houten huis en jawel, nog een kasteelruïne.
Het is laat in de middag als we weer op de camping arriveren en ontdekken dat iemand zijn caravan en voortent zo dicht op de onze heeft gezet dat we de Volvo moeizaam kunnen parkeren en van een beetje ‘vrij’ buiten zitten geen sprake meer is. We besluiten de volgende dag naar Duitsland te vertrekken.