07-08-2013
Laten we nog een paar dagen met de camper er op uit trekken zeiden Henk en ik tegen elkaar. En zo geschiedde. Door omstandigheden vertrokken we pas op woensdagmiddag en niet naar Zwarte Haan zoals de bedoeling was maar naar Hoogebeintum. Zwarte Haan heeft grasland en een zachte ondergrond en met regen in het vooruitzicht leek het ons beter om de reis elders te startten, op een plek met een harde ondergrond zodat we niet tot de assen in de modder zouden zakken. En dat bleek wijs want we stonden amper op de camperplaats of de regen kwam en hield ons voor de rest van de middag en een deel van de avond binnen. Maar het KNMI beloofde beter weer en dat klopte.
08-08-2013
De volgende morgen scheen het zonnetje en gingen we mijn geboorteplaats(je) bekijken.
De opgang de terp op met in de verte de kerk van Hegebeintum (Hoogebeintum) en aan de voet van de terp een bord waarop de onstaansgeschiedenis van de terp beschreven staat
Foto vanaf de terp genomen De oude kerk van Hegebeintum
Het pad naar beneden aan de andere kant van de terp op de linker foto en rechts het huis van de bakker aan het Bakkerspâd. (nu geen bakkerij meer)
Rechts: Underom (onderaan) de terp Deze weg heet Underom
Vanaf de terp uitzicht op Underom waar ik geboren ben
Henk heeft ver genoeg gelopen maar ik wil nog even naar ‘het bosk’. Vroeger vond ik het griezelig om er naartoe te gaan maar toen was ik nog geen vier jaar. Nu zie ik hoe mooi het er is.
Het ‘slot’ Harsta State. Vroeger werd het huis niet zo mooi onderhouden maar nu is het een plaatje van een huis waar je kunt logeren want het is als hotel ingericht. Het huis is bekent sinds 1511 een heeft er in vroegere tijden erg statig uitgezien (www.stinseninfriesland.nl/HarstaState.htm) De foto links midden laat de oude slotgracht zien en de foto rechts midden laat de fraaie laan zien die voor het huis langs loopt.
Foto links: uitzicht op, in de verte de zeedijk. Rechts: Uitzicht op Hegebeintum vanuit het ‘bosk’
Boerderij (voorheen bewoont door Van der Meij)
We hebben het gezien, mijn geboortehuis staat er niet meer. Het is vervangen door een modern huis met garage en de tijd spoed zich voort. En zo ook wij. We gaan richting Dokkum want we moeten een paar boodschappen doen. Vandaar zetten we koers, via Zwaagwesteinde en Buitenpost richting Groningen omdat we bij IKEA een paar boodschappen moeten doen. De stad laten we voor wat hij is en we gaan richting Standskanaal waar volgens Campercontact een CP is bij een camperbedrijf. We nemen de plaatsen in ogenschauw en vinden het niet een aantrekkelijke locatie.
De campers bekijken we natuurlijk nog wel even en als we dat gedaan hebben vertrekken we richting Appingedam waar we de nacht zullen doorbrengen.
De camperplaats in Appingedam waar ook een aantal zigeuners domicilie had gekozen ligt aan het kanaal, vlak bij de brug op het terrein van de busmaatschappij
09-08-2012
Natuurlijk verlaten we Appingedam niet zonder de plaats bekeken te hebben. Henk is hier in een grijs verleden al eens voor zaken geweest en volgens hem heeft de plaats een centrum met grachtjes en waaraan huizen staan met overhangende balkons. En dat klopt!
Appingedam is volgens de geschiedschrijvers al meer dan 1000 jaar bewoont maar de naam Appingedam komt pas in het jaar 1224 op documenten voor. Op enig moment heeft Appingedam zelfs de stad Groningen qua welvaart en grootte naar de kroon gestoken. Natuurlijk lieten de Groningers dat niet gebeuren en er is tussen de twee plaatsen nogal wat afgeknokt. Hoe dat voor Appingedam is afgelopen weten we. Het heeft een mooi oud centrum met interessante gebouwen.
In het centrum staat het voormalig gerechtsgebouw met vrouwe Justitia op de gevel, zonder blinddoek.
Aan deze paal, die aan een zijmuur van het gerechtsbouw staat werd men vroegen ‘aan de kaak’ gesteld als er een vermoeden van ondeugd bestond
Een prachtige tuin met een mooi huis. Vergeet vooral de tekst op bovenstaand ornament niet te lezen (even op de foto klikken om hem te vergroten)
Boven: een muur waar door de eeuwen heen veranderingen aan zijn aangebracht.
We wandelen door de winkelstraat waar jammer genoeg ook de recessie haar werk heeft gedaan terug naar de camper. We gaan naar Delfzijl maar daar worden we niet echt vrolijk van want de plaats ligt er verlaten en leeg bij. Veel historie is er niet te zien of het moet al de molen zijn die we in de verte zien liggen of de toegangspoort waarboven de kroon van Koning Willem pronkt en waarop wordt aangegeven hoe hoog het water heeft gestaan tijdens stormen. De winkelstraten geven een desolate indruk want ook hier heeft de recessie hard toegeslagen.
Achter de dijk zien we de grote, vaak mooie leegte die een zee met zich mee brengt maar jammer genoeg is zelfs dit uitzicht bedorven door de Eemshaven die op enkele kilometers van Delfzijl is aangelegd. Jammer genoeg heeft deze alleen veel illusie aan welvaart gebracht.
In de verte het Duitse eiland Borkum
‘Kunstwerk’ aan de voet van de dijk bij Delfzijl
We hebben het gezien. Na de lunch vertrekken we via de Eemshaven richting Uithuizermeeden en Uithuizen naar Usquert. De CP ligt ongeveer 2,5 km ver van Usquert, aan de voet van de waddendijk en biedt een mooi uitzicht over het vlakke Groninger land.
De oude en de nieuwe tijd
De Eemshaven achter de dijk
Het Wad aan de andere kant
De camperplaats bij Usquert
De haven
De kwelders en scholeksters aan de maaltijd
Vegetatie op zilte grond
Achter de dijk ligt de haven van Usquert en het kwelderlandschap. Mooi is het verschil in plantendiversiteit aan de zeekant en aan de andere kant van de dijk. Henk loopt nog even de kwelder in maar ik voel de eerste regendruppels vallen en ga alvast richting de camper. Als we bij de camper aan komen gaat het harder regenen en tegen de tijd dat we de luifel hebben in gedraaid en de stoelen zijn opgeruimd regent het behoorlijk. Maakt niet uit, we hebben gezien wat we wilden zien. Morgen is er weer een dag.
10-08-2013
De zon schijnt! Vandaag gaan we terug naar het Heitelân en dat doen we via Leens, Zoutkamp richting Lauwersmeer.
Ondertussen is de zon uitbundig gaan schijnen en tegen de tijd dat we het Lauwersmeergebied bereiken is het tijd voor koffie. Henk zet de camper zo neer dat we in de luwte van de wagen kunnen zitten. Wat wil een mens nog meer? Genieten dus!
Na de lunch vertrekken we richting Dokkum en via Ternaard bereiken we Holwerd. We besluiten naar de pier te gaan waar de boot vertrekt naar Ameland. Het waait ontzettend hard en het is koud
De kustlijn met in de verte de kerktorens van Blija en Ferwert
We weten eigenlijk niet hoe snel we weer in de camper moeten komen. Op de pier blijven is geen pretje. Via Ferwert en Hijum bereiken we Oude Bildtzijl (Ouwe Syl)
We reizen verder naar Zwarte Haan waar de weg doodloopt maar waar een mooie beschutte camperplaats ligt.
Omdat ook Zwarte Haan aan de voet van de dijk ligt werpen we een blik achter de dijk
Het land voor de zeedijk
11-08-2013
Het is weer tijd om te vertrekken. Aanvankelijk waren we van plan om naar huis te gaan maar ze zon schijnt en het wad trekt dus gaan we nog even naar Kornwerderzand.
Het is een komen en gaan van boten die door de brug naar het IJsselmeer willen of omgekeerd. Op het land rijden de campers af en aan. Ik kan het mij voorstellen want het is een prachtige plek.
Het wad met in de verte (foto rechts) Harlingen
Rond een uur of één betrekt de lucht en pakken we onze biezen om naar huis te gaan